Skład
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- około 1 litr przesmażonych jabłek
- 1 szklanka orzeszków ziemnych
- 2 łyżki miodu płynnego
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut, ciasto wychodzi dość klejące). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy, smarujemy jabłkami i zwijamy w rulon. Rulon wzdłuż przecinamy nożem, tak aby powstały dwa. Układamy je w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (nacięciem do góry).
Orzeszki mieszamy z miodem, kładziemy na wierzchu ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 45minut.
uroczo wygląda!
OdpowiedzUsuńPo prostu obłęd:)
OdpowiedzUsuńWow, ta strucla wygląda po prostu obłędnie! <3
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! :)
Dziękujemy :-)
UsuńJaka cudowna! Chętnie przygarnę kawałek :)
OdpowiedzUsuńMmm t orzechy <3 Zakochałam się :D
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje;)
OdpowiedzUsuńBajeczna, muszę ją zrobić! :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;-)
Usuńwygląda obłędnie! pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńCześć! W przepisie napisane jest 50 g mąki. Czy to prawda czy potrzeba więcej?
OdpowiedzUsuńCześć :-) jest napisane 50 dag czyli 500 g :-)
Usuń