10/15/2015

10/15/2015

Naleśniki z brzoskwiniami i śliwkami zapiekane pod bezową pierzynką




Skład.
Ciasto: 
  • 350 g mąki pszennej
  • ok. 300ml wody gazowanej
  • ok. 300ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 4 dojrzałe brzoskwinie/nektarynki
  • około 50 dag ulubionych śliwek
  • 1 łyżka masła
  • 3 kopiaste łyżki cukru brązowego

Beza:
  • 2 białka
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki płatków migdałowych
  • około 2 łyżki masła 


Wykonanie:
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Owoce myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy cukier, a następnie pokrojone owoce. Całość karmelizujemy aż owoce nabiorą lepkiej konsystencji.


Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju. 

Na usmażone naleśniki wykładamy nadzienie owocowe, składamy, a następnie układamy je wysmarowanej masłem brytfance.

Przygotowujemy bezę: białka miksujemy na sztywną pianę, dodajemy do nich stopniowo cukier.  Po dodaniu cukru ubijamy jeszcze przez około 5 minut na gęstą i błyszczącą pianę. Na koniec miksujemy z mąką ziemniaczaną.

Nakładamy łyżką bezę punktowo w kilku miejscach na wierzchu naleśników. Następnie rozdrabniamy masło nożem i także rozkładamy je na wierzchu naleśników. Na koniec wierzch posypujemy migdałami w płatkach.

Całość zapiekamy około 15minut, w temp. 180C (aż beza zacznie się lekko podrumieniać).

 

6 komentarzy:

  1. Są nieziemskie! Nigdy nie zmobilizowałam się do pieczonych naleśników, ale na widok tych postanowiłam, że robię je w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie pożałujesz ;-)
      w sumie może trochę wstyd się przyznać, ale my też po raz pierwszy robiliśmy naleśniki zapiekane ;-)
      jednak było warto i teraz na pewno będą się częściej pojawiały na naszym stole, bo smak ich jest genialny - szczególnie kiedy mówimy o takich jak w przepisie powyżej - z dawką gorących owoców w słodkim sosie i z lekko chrupiącymi naleśnikiem - coś pysznego! :-D

      Usuń
  2. Bardzo smakowicie się prezentują:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czysta rozpusta, po prostu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ genialnie i słodko to wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  5. To dopiero pyszny deser :)

    OdpowiedzUsuń