10/20/2015

10/20/2015

Naleśniki z konfiturą z mandarynek




Skład.  
Ciasto: 
  • 50 dag mąki pszennej
  • ok. 400ml wody gazowanej
  • ok. 600ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Konfitura z mandarynek:
  • 1kg dojrzałych mandarynek 
  • 30dag cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki płatków z migdałów

Wykonanie:
Mandarynki myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Następnie ściągamy z nich białe błonki. Przekładamy na patelnię, wsypujemy cukier, sok z cytryny i podsmażamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 2-3godziny aż owoce nabiorą konsystencji konfitury.

Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Owoce myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy cukier, a następnie pokrojone owoce. Całość karmelizujemy aż owoce nabiorą lepkiej konsystencji.


Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju. Po usmażeniu przekładamy je konfiturą z mandarynek. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach.

9 komentarzy: