Ciasto:
- 50 dag mąki pszennej
- ok. 400ml wody gazowanej
- ok. 600ml mleka
- 2 jaja
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1kg dojrzałych mandarynek
- 30dag cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki płatków z migdałów
Wykonanie:
Mandarynki myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Następnie ściągamy z nich białe błonki. Przekładamy na patelnię, wsypujemy cukier, sok z cytryny i podsmażamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez około 2-3godziny aż owoce nabiorą konsystencji konfitury.
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, cukier, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Owoce myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Masło rozpuszczamy na patelni, wsypujemy cukier, a następnie pokrojone owoce. Całość karmelizujemy aż owoce nabiorą lepkiej konsystencji.
Do ciasta dodajemy pozostałe mleko i wodę (tak, aby było lejące). Smażymy naleśniki na znikomej ilości oleju. Po usmażeniu przekładamy je konfiturą z mandarynek. Wierzch posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami w płatkach.
Co za pyszności!!!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie ;-) www.make-life-green.blogspot.com
Zachwycily mnie te nalesniki :) I konfitura tez. Musze koniecznie zrobic :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;-)
UsuńZjadłabym takie cudowności:)
OdpowiedzUsuńO rany, jakie muszą być wyśmienite! Wyglądają fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńI tak też smakują ;-)
UsuńMmm pyszne naleśniki :)
OdpowiedzUsuńZ domową konfiturą smakują cudownie:)
OdpowiedzUsuńNajlepiej ;-)
Usuń