7/01/2015

7/01/2015

Pierogi z jagodami




Skład.

  • 3 szklanki mąki
  • ok.250-300ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1,5 szklanki świeżych jagód
  •  cukier puder do nadziewania (około 4 łyżki)



Zaczynamy.

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę; zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę. Następnie ciasto wałkujemy, i wykrawamy z niego kółka (można użyć szerokiej szklanki lub innego okrągłego naczynia). Nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce jagód wymieszanych z cukrem pudrem, dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch.

Pierożki można podawać z łyżką jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego.




10 komentarzy:

  1. Nie ma dla mnie teraz lepszego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z jagodami najlepsze <3
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszą wyglądem! :D Nie odmówiłabym takich pierożków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Toż to prawdziwy sen o pierogach z jagodami! Przecudne zdjęcia <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje za przepis.....mozna uzyc tez jagody zamrozone...??:)

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mrożone jagody są znacznie bardziej wodniste niż świeże, wydaje mis się, że taki eksperyment się nie uda :-(

      Usuń