6/30/2015

6/30/2015

Tort kakaowo-śmietanowy z owocami lata







Skład.
  • 8 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kakao

  • 500ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sezonowe owoce: u nas truskawki (około 70dag), borówki i czereśnie


Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym  dodajemy do nich żółtka z proszkiem do pieczenia (powinny w tym czasie trochę podrosnąć).  Mieszamy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i kakao, a także opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy rózgą (nie miksujemy!). Wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180C przez około 45minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Zimny biszkopt kroimy na trzy części.



Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.  Biszkoptowe blaty smarujemy bitą śmietaną i układamy na nich truskawki (mogą być pokrojone na połówki) i układamy jeden na drugim. Na wierzchu układamy pozostałe owoce i posypujemy cukrem pudrem.






10 komentarzy:

  1. Mrrrr :) jest piękny! Zjadłabym cały :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie, aż szkoda kroić, a chciało by się zjeść kawałek. Ot paradoks - patrzeć na ciastko i zjeść ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, coś w tym jest - choć przyznam, że nie mieliśmy skrupułów - zaraz po sesji poszedł pod nóż :-D

      Usuń
  3. taki tort to istne szaleństwo dla podniebienia :)
    Zapraszam do mnie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, ten tort wygląda bajecznie! :)
    Przepiękny wyszedł! *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny tort! Genialne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja uwielbiam taki tortowy nieład artystyczny<3

    OdpowiedzUsuń