7/02/2015

7/02/2015

Crumble owsiany z truskawkami




Skład.
  • 1 kg truskawek
  • 3 łyżki dobrze schłodzonego masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 kopiasta łyżka mąki krupczatki
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • opcjonalnie: ulubione lody

Zaczynamy.

Z cukru pudru, masła i obydwu mąk i płatków owsianych przygotowujemy kruszonkę (rozcierając w palcach powyższe składniki). Truskawki myjemy, szypułkujemy, i kroimy na połówki (jeśli są małe, nie jest to konieczne). Układamy je w naczyniu żaroodpornym/ ceramicznych kokilkach itp.
Wierzch posypujemy obficie kruszonką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180C i pieczemy przez około 10-15minut (aż kruszonka się zrumieni). Ciepły crumble wyśmienicie smakuje podawany z lodami.
 


6 komentarzy:

  1. Najlepszy i mój ukochany letni deser <3 Pycha!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam! U mnie tez dzis truskawkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności:)dawno nie robiłam,dodatek lodów bardzo pozytywnie wpłynie na smak,super:)

    OdpowiedzUsuń