7/03/2015

7/03/2015

Muffiny truskawkowe z bitą śmietaną






Skład.

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek 
  • 300ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka kakao
  • około 10 truskawek w całości



Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Po wymieszaniu składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki, delikatnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do papierowych papilotek, układamy na blasze do muffin i pieczemy w temp. 200C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu studzimy.


Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy ją do szprycy cukierniczej i dekorujemy wierzch zimnych muffin. W każde "gniazdko" z bitej śmietany wciskamy połówkę truskawki. Wierzch lekko oprószamy kakao.




4 komentarze: