Skład.
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 100ml mleka
- 2 szklanki pokrojonych truskawek
- 300ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka kakao
- około 10 truskawek w całości
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Po wymieszaniu składników dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone truskawki, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do papierowych papilotek, układamy na blasze do muffin i pieczemy w temp. 200C przez ok. 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Przekładamy ją do szprycy cukierniczej i dekorujemy wierzch zimnych muffin. W każde "gniazdko" z bitej śmietany wciskamy połówkę truskawki. Wierzch lekko oprószamy kakao.
Jakie one śliczne! Małe cudeńka! <3
OdpowiedzUsuńMałe muffinkowe miss:)))
OdpowiedzUsuń:-D
Usuńone tak ślicznie wyglądają...
OdpowiedzUsuń