Skład.
- 3 szklanki mąki
- ok. 300ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 3 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 25 dag twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- około 50dag świeżych malin
Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, oliwę, sól i dodając stopniowo ciepłą wodę
zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka
chwil, owinięte w ściereczkę.
Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier, mieszamy.
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na środek każdego kładziemy łyżeczkę masy twarogowej i maliny, składamy na pół i zwijamy brzegi. Przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na
wierzch. Podajemy z jogurtem i dodatkiem świeżych malin.
Z wielką ochotą zasiadłabym teraz za takim talerzem z tymi pierogami :-)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńDobry pomysł:)chętnie bym je spróbowała:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, a jeszcze takie z malinami szczególnie do mnie przemawiają :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak my, więc powinny Ci smakować ;-)
Usuń