8/29/2015

8/29/2015

Makaron soba z indykiem i warzywami z patelni





Skład

  • około 50 dag piersi z indyka
  • opakowanie makaronu soba
  • 1 czerwona papryka
  • 30 dag fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • 1 łyżeczka czarnuszka
  • 1 nieduża cukinia


na marynatę:

  • 5 łyżek sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru (ścieramy na tarce)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sok z 1 limonki
  • kilka listków świeżej kolendry
  • 1 suszona papryczka chilli


Zaczynamy.
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą, po czym maserujemy nią indyka. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Po wyjęciu z lodówki pierś z indyka obsmażamy na patelni (na dużym ogniu, około 2-3minuty na jedną stronę). Następnie wkładamy ją do naczynia żaroodpornego, zlewamy do niego także marynatę i pieczemy w temp. 190C przez około 20minut.

Makaron soba wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy max. 3 minuty (powinien być al dente). Odcedzamy.
Fasolkę myjemy, obcinamy końcówki po czym gotujemy ją we wrzącej, osolonej wodzie około 4 minuty (powinna pozostać lekko twarda)
Paprykę i cukinię kroimy w paski. Na patelnię wlewamy trochę oleju, po czym wrzucamy pokrojone warzywa, a także fasolkę i podsmażamy kilka minut (aż wszystko lekko zmięknie), doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy czarnuszkę, całość mieszamy.

Indyka wyjmujemy z piekarnika, kroimy w plastry, które układamy na makaronie z warzywami.


2 komentarze: