Skład (na około 10 sztuk)
Ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2-3 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 200ml śmietany kremówki 36%
- 100ml serka mascarpone
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 1 łyżka cukru pudru
Zaczynamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.
Schłodzone
ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki do tartaletek, w kilku
miejscach widelcem robimy dziurki. Pieczemy w temp. 180C przez około
20minut.Po upieczeniu studzimy, a gdy będą już zimne wyjmujemy
ciasteczka z foremek.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy do temp. pokojowej.
Kremówkę
ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie
łączymy ją z mascarpone (ubijając mikserem). Na koniec do masy dodajemy
rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, ponownie miksujemy.
Tak
przygotowany krem wykładamy do zimnych tartaletek. Wierzch dekorujemy
jeżynami i borówkami. Wierzch możemy także posypać cukrem pudrem.
prezentują się znakomicie!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają z pewnością wypróbujemy :) Ostatnio zajadamy się brownie z borówkami, zapraszam i pozdrawiam gorąco :)
OdpowiedzUsuńNo nie! Planowałem zrobić takie same! :P
OdpowiedzUsuńHehehe, wybacz :-P ale w sumie przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś zrobił swoje - Sosnowe ;-)
UsuńFantastyczne tarteletki, pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńPycha! Wyglądają cudnie :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam trochę inne bo jeżyny, które kupiłam okazały się OJEJ takie kwaśne :P
Zabieram jedną, albo dwie, bo wyglądają cudownie!
OdpowiedzUsuńBierz, co chcesz :-)
UsuńGenialne, po prostu GENIALNE foto! :) Gratuluję pomysłu. :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
Usuń