8/25/2015

8/25/2015

Deser czekoladowy z borówkami




Skład (na 2 porcje)
  • 1 szklanka borówek amerykańskich
  • około 15dag ciemnych/ kakaowych ciastek, np. oreo
  • 200ml śmietany kremówki 36%
  • 100ml serka mascarpone
  • 5 dag czekolady deserowej
  • 1 łyżka cukru pudru


Zaczynamy.
Ciasteczka kruszymy na spód 2 szklanek. Następnie wykładamy umyte borówki. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy do temp. pokojowej. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, odkładamy dwie łyżki, a następnie łączymy ją z mascarpone (ubijając mikserem). Na koniec do masy dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, ponownie miksujemy.
Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę borówek. Na wierzchu kładziemy po łyżce odłożonej wcześniej kremówki. Wierzch możemy dodatkowo udekorować jeżynami.



4 komentarze: