Skład (na 2 porcje)
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- około 15dag ciemnych/ kakaowych ciastek, np. oreo
- 200ml śmietany kremówki 36%
- 100ml serka mascarpone
- 5 dag czekolady deserowej
- 1 łyżka cukru pudru
Zaczynamy.
Ciasteczka kruszymy na spód 2 szklanek. Następnie wykładamy umyte borówki.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i studzimy do temp. pokojowej. Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, odkładamy dwie łyżki, a następnie łączymy ją z mascarpone (ubijając mikserem). Na koniec do masy dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę, ponownie miksujemy.
Tak przygotowany krem wykładamy na warstwę borówek. Na wierzchu kładziemy po łyżce odłożonej wcześniej kremówki. Wierzch możemy dodatkowo udekorować jeżynami.
To musi być przepyszne! Koniecznie wypróbuję!
OdpowiedzUsuńTo ja wezmę ten pucharek ze zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę ;-)
UsuńWypasiony i czekoladowy deser - idealny dla mnie :)
OdpowiedzUsuń