7/20/2015

7/20/2015

Proziaki ze szparagami i fetą



Skład.
  • 50 dag mąki pszennej
  • około 300ml maślanki naturalnej
  • po łyżeczce sody, cukru i soli
  • około 30 dag świeżych, zielonych szparagów
  • opakowanie sera fety 
  • 1/3 papryczki chilli
  • pieprz do smaku

Zaczynamy.
Szparagi gotujemy na parze/ lub we wrzącej osolonej wodzie, przez około 4minuty. Następnie kroimy je na mniejsze kawałeczki i łączymy z pokrojoną fetą, doprawiamy pieprzem  i bardzo drobno posiekaną papryczką chilli (jeżeli wolimy łagodny smak, możemy ją pominąć, ewentualnie usunąć pestki i dodać sam pokrojony miąższ). Wszystko dokładnie mieszamy.


Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej sól, sodę i cukier. Na koniec wlewamy stopniowo, po trosze maślanki i zagniatamy ciasto. Formujemy z niego wałek i kroimy na niewielkie części równej grubości. Z każdej z nich formujemy placek na środek którego wykładamy łyżeczkę farszu ze szparagów i fety, składamy podobnie jak pierogi. Możemy także zrobić parzystą liczbę placków, na połowę z nich wyłożyć farsz i przykryć wierzch, sklejając brzegi pozostałą połową placków.  Powstałe, faszerowane placki smażymy na suchej patelni na niewielkim ogniu z obydwu stron (około 4 minuty na jedną - pod przykryciem). Podajemy na ciepło lub zimno.




6 komentarzy:

  1. Wyglądają świetnie! Połączenie smakowe jest idealne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nieźle wyglądają. Swoją drogą, ładne zdjęcia wyszły :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pyszne proziaki, smaku mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wyglądają po prostu idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam proziaki, dotychczas jadałam je na ciepło z masełkiem, w takim wydaniu jeszcze ich nie widziałam, z pewnością wypróbuję przepis

    OdpowiedzUsuń