Skład.
- 3 szklanki mąki
- ok. 300ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- 25 dag twarogu półtłustego
- 3 łyżki cukru
- 50 dag truskawek pokrojonych na połówki
Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, oliwę sól i dodając stopniowo ciepłą wodę
zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka
chwil, owinięte w ściereczkę.
Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier, mieszamy (jeżeli jest zbyt gęsty możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego).
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na każde nakładamy miejscowo po łyżeczce twarogu i
układamy na nim połówkę truskawki, sklejamy brzegi tworząc pierożek. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na
wierzch. Podajemy polane jogurtem naturalnym, z cząstkami świeżych truskawek na wierzchu.
Pierogi z truskawkami! Toż to kwintesencja dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dokładnie tak :-)
UsuńO boszsz..Ale bym zjadła!
OdpowiedzUsuńCudowne pierogi :)
OdpowiedzUsuń