7/18/2015

7/18/2015

Pierogi z serem i truskawkami



Skład.

  • 3 szklanki mąki
  • ok. 300ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

  • 25 dag twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru
  • 50 dag truskawek pokrojonych na połówki



Zaczynamy.
Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, oliwę sól i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę.
Ser mielimy przez maszynkę, lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy cukier, mieszamy (jeżeli jest zbyt gęsty możemy dodać łyżkę jogurtu naturalnego).
Ciasto wałkujemy, wykrawamy z niego szklanką kółka. Na każde nakładamy miejscowo po łyżeczce twarogu i układamy na nim połówkę truskawki, sklejamy brzegi tworząc pierożek. Gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch. Podajemy polane jogurtem naturalnym, z cząstkami świeżych truskawek na wierzchu.



4 komentarze: