Skład.
- 30 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 3 łyżki cukru
- cukier waniliowy
- 5 jaj
- 100ml mleka
- 6 dojrzałych brzoskwiń lub nektarynek
- kilka gałązek czerwonych porzeczek do dekoracji
- cukier puder
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy połówki brzoskwiń i pieczemy w temp. 200C przez ok. 45minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami świeżych czerwonych porzeczek.
Wow, genialne! Niby proste, ale jakie efektowne ;)
OdpowiedzUsuńMniam jak pysznie wygląda. Cudo :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto ucierane z takimi owocami to jest bardzo pyszne:)
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak samo jak wygląda, to po skosztowaniu byłabym w siódmym niebie :)
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńŁał, wygląda nieziemsko! <3
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda pięknie! Zgłodniałam. :)
OdpowiedzUsuńCudowne, swietna geometria ciasta: zdecydowanie mój styl!
OdpowiedzUsuńAleż ono pięknie wygląda - te kolory!
OdpowiedzUsuńA smak z pewnością zachwycał :)
Pyszne ciacho, ucierane jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńOj tak, zwłaszcza ucierane z owocami :-)
Usuń