7/17/2015

7/17/2015

Ciasto ucierane z brzoskwiniami i czerwoną porzeczką




Skład.

  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła 
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 jaj
  • 100ml mleka
  • 6 dojrzałych brzoskwiń lub nektarynek
  • kilka gałązek czerwonych porzeczek do dekoracji
  • cukier puder


Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. Ucieramy masło, cukier , cukier waniliowy i żółtka. Do tej masy stopniowo dodajemy  przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a także mleko. Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu kładziemy połówki brzoskwiń  i pieczemy w temp. 200C przez ok. 45minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy gałązkami świeżych czerwonych porzeczek.






11 komentarzy:

  1. Wow, genialne! Niby proste, ale jakie efektowne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam jak pysznie wygląda. Cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasto ucierane z takimi owocami to jest bardzo pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli smakuje tak samo jak wygląda, to po skosztowaniu byłabym w siódmym niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam! Wygląda pięknie! Zgłodniałam. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne, swietna geometria ciasta: zdecydowanie mój styl!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ono pięknie wygląda - te kolory!
    A smak z pewnością zachwycał :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciacho, ucierane jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń