Skład.
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- około 20 dag ciemnych czereśni
- 1 gałązka rabarbaru
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Zaczynamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
Czereśnie drylujemy, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wsypujemy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier brązowy i gotujemy aż owoce się skarmelizują i lekko rozpadną (około 15minut) -nie powinna się z nich jednak zrobić gładka konfitura, struktura owoców powinna pozostać.Pod koniec dodajemy cynamon.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15minut, aby się lekko podpiekło. Wyjmujemy je, wykładamy na nim nadzienie owocowe i przykrywamy odłożonymi wcześniej paseczkami ciasta, z którego robimy plecionkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia całości (około 15-20minut).
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu, możemy posypać tartę cukrem pudrem. Jeszcze ciepła świetnie smakuje także podana z gałką ulubionych lodów.
wspaniałe letnie ciasto :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda :) Super połączenie owoców.
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńCoś cudownego! Mam słabość to takich małych cudeniek :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
My także ;-D
UsuńNie ma to jak pyszna tarta z sezonowymi owocami :) Pyszności!!!
OdpowiedzUsuńAleż to musiało pachnieć! I smakować też...
OdpowiedzUsuńCzysty obłęd :)
Zabieram bez wahania!; )
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, mniam!
OdpowiedzUsuń