7/16/2015

7/16/2015

Cynamonowa, krucha tarta z czereśniami i rabarbarem





Skład.
Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko 

Nadzienie:
  • około 20 dag ciemnych czereśni
  • 1 gałązka rabarbaru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Zaczynamy.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w niej wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
 
Czereśnie drylujemy, rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Wszystko wsypujemy do garnka o grubym dnie, dodajemy cukier brązowy i gotujemy aż owoce się skarmelizują i lekko rozpadną (około 15minut) -nie powinna się z nich jednak zrobić gładka konfitura, struktura owoców powinna pozostać.Pod koniec dodajemy cynamon.

Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremkę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15minut, aby się lekko podpiekło. Wyjmujemy je, wykładamy na nim nadzienie owocowe i przykrywamy odłożonymi wcześniej paseczkami ciasta, z którego robimy plecionkę. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy aż do zrumienienia całości (około 15-20minut).
Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu, możemy posypać tartę cukrem pudrem. Jeszcze ciepła świetnie smakuje także podana z gałką ulubionych lodów.






10 komentarzy: