Skład.
- pęczek zielonych szparagów
- około 300 gram makaronu tagliatelle razowego (my użyliśmy Lubelli)
- 20 dag piersi z kurczaka
- około 1/4 szklanki śmietany kremówki (30%)
- 1 żółtko
- 1/2 papryczki chilli
- około 1/2 szklanki wody, w której gotowaliśmy makaron
- pieprz, sól, papryka w proszku ostra i słodka
Zaczynamy.
Szparagi myjemy i obrywamy zdrewniałe końce, a następnie gotujemy na parze, bądź w osolonej wodzie przez około 3-4minuty.
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i podsmażamy na patelni na małej ilości tłuszczu. Następnie dodajemy do niego drobno posiekaną papryczkę chilli.
Makaron gotujemy al dente i odlewamy z niego około 1/2 szklanki wody. Pozostały przecedzamy.
Żółtka i śmietankę mieszamy trzepaczką, dodajemy wodę z makaronu i ponownie mieszamy. Całość wylewamy na patelnię z kurczakiem. Podsmażamy aż sos się zredukuje. Wówczas dodajemy makaron i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi. Całość mieszamy na patelni, na wolnym ogniu, przez kilka chwil, aby makaron połączył się z sosem. Po wyłożeniu na talerz możemy posypać tartym parmezanem.
Pochwała prostoty, pycha! <3
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńZdjęcia są tak apetyczne, że tylko brać i jeść;-)
OdpowiedzUsuńCudownie zielony, pyszności :)
OdpowiedzUsuńProsty, pyszny, efektowny - goście byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie! Bardzo nas to cieszy ;-)
UsuńPyszny i szybki sposób na makaron :)
OdpowiedzUsuń