Skład.
Na
naleśniki:
- 2 szklanki mąki ryżowej
- ok. 1 1/2 szklanki mleka
- ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajo
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- szczypta soli
Dodatki:
- 20 dag twarożku
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli twarożek jest zbyt gęsty)
- opakowanie świeżych malin
- kilka kostek białej czekolady
Zaczynamy.
Przygotowujemy
ciasto na naleśniki. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajo, dodajemy oliwę,
sól, cukier, a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Smażymy naleśniki na lekko posmarowanej olejem patelni na złoty kolor, z dwóch stron.
Uwaga: Ciasto powinno być rzadkie, inaczej naleśniki wyjdą nam grube i twarde - będą się łamały podczas zwijania. Przed każdym wylaniem ciasta na patelnię dobrze je zamieszać.
Twarożek mieszamy z cukrem (i opcjonalnie jogurtem), nadziewamy nim usmażone naleśniki. Wysypujemy po kilka malin i rolujemy naleśniki. Wierzch dekorujemy malinami i roztopioną białą czekoladą.
Maliny, naleśniki i biała czekolada? Jestem absolutnie na taaak! ;)
OdpowiedzUsuńNikt im się nie oprze :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie zdjęcia, naleśniki pięknie podane.
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki a to nadzienie jest mega pyszne.
Wspaniałe naleśniki :)
OdpowiedzUsuńale mi ślinka cieknie jak patrzę na te naleśniki :)
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące połączenie białej czekolady i malin; )
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki z mąki ryżowej. Robię je dość często, więc wiem, że są bardzo smaczne;)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie! Czy z tego samego przepisu bedą smaczne z wytrawnym nadzieniem ? Są idealne na rodzinne śniadanko ,ale mam w domu koneserów słodkiego i słonego wypełnienia:)
OdpowiedzUsuńMyślę, że świetnie się sprawdzą ze słonym nadzieniem, sami kiedyś na pewno także je z takim przygotujemy, warto tylko łyżeczkę cukru zamienić na szczyptę - aby nie były zbyt słodkie ;-) Pozdrawiamy i życzymy udanego smażenia ;-)
Usuń