7/25/2015

7/25/2015

Makaron kukurydziany z kurczakiem, fetą, oliwkami i roszponką czyli lekki obiad na upały




Skład (na około 2 porcje)
  • 30 dag makaronu kukurydzianego spaghetti (dostępny m.in. w Biedronce)
  • 1 pierś z kurczaka (około 30 dag)
  • (jajko, bułka tarta i ulubione przyprawy - do panierki)
  • 2 garści sałaty roszponki  lub rukoli
  • 5 dag sera feta
  • około 15 czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek

Zaczynamy.
Pierś z kurczaka przyprawiamy (u nas: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, odrobina curry, czosnek granulowany) panierujemy w jajku i bułce tartej po czym smażymy filet w całości na patelni z dwóch stron, na złocisty kolor.

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Wyjmujemy na talerz. Dodajemy do niego roszponkę/ rukolę, pokrojoną w kostki fetę, i pokrojone oliwki, skrapiamy obficie oliwą z oliwek. Całość lekko mieszamy. Na wierzchu kładziemy pokrojonego w paski (po usmażeniu) kurczaka.



3 komentarze: