Skład
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 opakowanie makaronu lasagne
- 4 cebule
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 50dag sera żółtego
- 400ml mleka
- 1 ½ łyżki mąki
- ½ kostki masła
- sól, pieprz, oregano, papryka słodka, cukier
Zaczynamy
Czosnek i cebulę obieramy, drobno siekamy, po czym podsmażamy
na patelni. Po kilku chwilach dodajemy mięso mielone i dalej smażymy. Gdy mięso
już się usmaży dodajemy pomidory w puszce, a także koncentrat pomidorowy.
Przyprawiamy solą i pieprzem, a także oregano. Całość gotujemy, redukując sos do odpowiedniej gęstości.
Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy usuwając grudki i powoli wlewamy ciepłe mleko (cały czas energicznie mieszamy).
Gdy masa powoli zacznie gęstnieć dodajemy szczyptę soli, pieprzu i papryki. Gotujemy
cały czas mieszając aż masa zgęstnieje.
Spód naczynia żaroodpornego wykładamy
płatami makaronu tak, aby pokryć dno. Polewamy warstwą beszamelu, następnie wykładamy
warstwę sosu bolognese, a całość obficie posypujemy tartym żółtym serem.
Czynności powtarzamy aż do wyczerpania składników.
Tak przygotowaną lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
i pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia
posypujemy wierzch potrawy serem i ponownie zapiekamy aż ser się roztopi.
Bardzo lubię sos bolognese i szczerze - wydaje mi się, że nigdy nie jadłam go w lasagne, chętnie spróbuję, bo przecież nic łatwiejszego! Super zdjęcie! :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-) sos bolognese w lasagne pasuje idealnie, poza tym, tak jak mówisz - jest bardzo prosty i pyszny - więc polecamy ;-)
UsuńPychota! Lazania to jest to, co tygryski lubia najbardziej :)
OdpowiedzUsuńHaha, dokładnie :-D
UsuńJak smakowicie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam lasagne :) My do naszej dodajemy jeszcze mozzarellę w kulkach, tak bosko się później ciągnie, mmm... :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, przy najbliższej okazji też trochę dorzucimy ;-)
Usuńtakie smaki zawsze się sprawdzają :)
OdpowiedzUsuń