7/27/2015

7/27/2015

Konfitura z nektarynek



 Skład.
  • 1 kg nektarynek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru

Zaczynamy.
Nektarynki pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka lub na głęboką patelnię. Gotujemy owoce na małym ogniu, aż puszczą sok.
Dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy na małym ogniu, aż brzoskwinie zaczną się rozpadać. Trzymamy garnek na ogniu jeszcze przez 30 minut.  Od czasu do czasu mieszamy konfiturę, by nie przywarła do dna.
Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.




7 komentarzy:

  1. Już czuję tu jej zapach :>

    OdpowiedzUsuń
  2. tak, to musi być dobre! jeszcze z croissantami (najlpiej domowej roboty).... uh!

    OdpowiedzUsuń
  3. Po takich postach robię się głodna i mam wielką ochotę na zrobienie przetworów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sezon na przetwory w pełni - choć pogoda nie zachęca do kilkugodzinnego gotowania (36C!) ;-)

      Usuń
  4. Lubię :) Z rozmarynem albo lawendą, mmm... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy przetwory wymagaja pasteryzowania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli mają być "na zimę", czy postać dłuższy czas to warto je pasteryzować. Ja rzadko to robię, ale raczej nie przechowuję ich dłużej niż około 2-3 miesiące i trzymam je w chłodnym miejscu.

      Usuń