7/28/2015

7/28/2015

Granola migdałowo-orzechowa z pieczoną brzoskwinią




Skład.
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 łyżki otrąb pszennych
  • 1/2 szklanki migdałów w płatkach
  • 3 łyżki suszonych owoców goji
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 2 brzoskwinie
  • 200ml jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 kostki białej czekolady

Zaczynamy. Do miski wsypujemy płatki owsiane, otręby, posiekane orzechy laskowe, owoce goji i migdały w płatkach dodajemy tyle miodu aby wszystkie składniki "oblepiły się" się nim. Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez 10minut. Po tym czasie mieszamy lekko podpieczone płatki i pieczemy jeszcze przez około 5 minut (aż nabiorą złocistego koloru).

Brzoskwinie kroimy na pól, usuwamy pestkę. Układamy je w kokilkach, polewamy 1 łyżeczką płynnego miodu i zapiekamy w temp. 180C przez około 10minut.

Jogurt wylewamy do miseczki, wsypujemy upieczoną granolę kokosową, a także brzoskwinie. Wierzch polewamy cienkimi strużkami rozpuszczonej białej czekolady.


4 komentarze: