Skład.
- kilka liści sałaty masłowej
- garść roszponki
- 1 pomarańcza
- 1 pierś z kurczaka (około 30dag)
- 1 cytryna
- 2 łyżki musztardy Dijon Originale (więcej o tym produkcie tutaj)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- około 50ml sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Zaczynamy.
Mieszamy ze sobą sos sojowy, wyciśnięty sok z 1/2 cytryny , miód, 2 łyżki oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą marynatą nacieramy pierś z kurczaka (w całości), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40minut. Po upływie tego czasu smażymy na patelni z dwóch stron.
Sałatę masłową myjemy, rwiemy na nieco mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Następnie wykładamy roszponkę, i cząstki pomarańczy. Na wierzchu kładziemy pokrojoną po usmażeniu pierś z kurczaka.
Przygotowujemy dressing. Musztardę, 2 łyżki oliwy z oliwek, około 3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz mieszamy ze sobą (można wszystkie składniki włożyć do słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsnąć). Polewamy wierzch sałaty.
Wygląda pięknie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńChętnie zjem taką sałatkę:)
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielimy ;-)
Usuń