Skład.
- kilka liści sałaty masłowej
 - garść roszponki
 - 1 pomarańcza
 - 1 pierś z kurczaka (około 30dag)
 - 1 cytryna
 - 2 łyżki musztardy Dijon Originale (więcej o tym produkcie tutaj)
 - 2 łyżki oliwy z oliwek
 - około 50ml sosu sojowego
 - 1 łyżka miodu
 - 2 łyżki oliwy
 - 2 ząbki czosnku
 - sól, pieprz
 
Zaczynamy.
Mieszamy ze sobą sos sojowy, wyciśnięty sok z 1/2 cytryny , miód, 2 łyżki oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą marynatą nacieramy pierś z kurczaka (w całości), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40minut. Po upływie tego czasu smażymy na patelni z dwóch stron.
Sałatę masłową myjemy, rwiemy na nieco mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Następnie wykładamy roszponkę, i cząstki pomarańczy. Na wierzchu kładziemy pokrojoną po usmażeniu pierś z kurczaka.
Przygotowujemy dressing. Musztardę, 2 łyżki oliwy z oliwek, około 3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz mieszamy ze sobą (można wszystkie składniki włożyć do słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsnąć). Polewamy wierzch sałaty.
Wygląda pięknie i kolorowo :-)
OdpowiedzUsuńChętnie zjem taką sałatkę:)
OdpowiedzUsuńchętnie się podzielimy ;-)
Usuń