7/24/2015

7/24/2015

Lekka sałatka z kurczakiem i pomarańczą w musztardowym dressingu




Skład.
  • kilka liści sałaty masłowej
  • garść roszponki
  • 1 pomarańcza
  • 1 pierś z kurczaka (około 30dag)
  • 1 cytryna
  • 2 łyżki musztardy Dijon Originale (więcej o tym produkcie tutaj)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 50ml sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zaczynamy.
Mieszamy ze sobą sos sojowy, wyciśnięty sok z 1/2 cytryny , miód, 2 łyżki oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Powstałą marynatą nacieramy pierś z kurczaka (w całości), przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40minut. Po upływie tego czasu smażymy na patelni z dwóch stron.

Sałatę masłową myjemy, rwiemy na nieco mniejsze kawałki i układamy na talerzu. Następnie wykładamy roszponkę, i cząstki pomarańczy. Na wierzchu kładziemy pokrojoną po usmażeniu pierś z kurczaka.

Przygotowujemy dressing. Musztardę, 2 łyżki oliwy z oliwek, około 3 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz mieszamy ze sobą (można wszystkie składniki włożyć do słoiczka, zakręcić go i energicznie potrząsnąć). Polewamy wierzch sałaty.



3 komentarze: