- 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej, aby były małe)
- 50 dag piersi z kurczaka
- 2 garści roszponki
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa do kurczaka
- ulubiona mieszanka przypraw do ziemniaków (my użyliśmy przyprawy śródziemnomorskiej Farmona)
- olej
Kurczaka kroimy na dość duże, nieregularne kawałki. Wkładamy je do miseczki, dodajemy przyprawę do kurczaka i pokrojone w plasterki ząbki czosnku a także około 1 łyżkę oliwy. Całość dobrze mieszamy (najlepiej dłonią) i odstawiamy na kilka minut, aby kurczak się zamarynował.
W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je na połówki i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i lekko obgotowujemy (około 10minut - powinny lekko zmięknąć, ale nie być do końca ugotowane). Odcedzamy je, wkładamy do garnka, w którym je gotowaliśmy, dodajemy przyprawy do ziemniaków (my użyliśmy około 1 czubatą łyżkę), dodajemy olej (około 2-3 łyżki) i obtaczamy ziemniaki potrząsając garnkiem. Następnie wykładamy je równomiernie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy także kurczaka i całość wstawiamy do piekarnika na około 30minut. Od czasu do czasu możemy całość pomieszać łopatką, aby ziemniaki nabrały ładnego, złotego koloru.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, posypujemy solą (jeśli to konieczne) i wrzucamy roszponkę. Mieszamy wszystko i podajemy.
Smakowity obiad, uwielbiam taki :)
OdpowiedzUsuńdla mnie rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki! :D
OdpowiedzUsuńŚwietny letni lunch.
OdpowiedzUsuńcudowny przepis, a te zdjęcia tak apetyczne,że aż chce się zjeść wszystko natychmiast!pozdrawiam!rysiaa
OdpowiedzUsuńDziękujemy! Bardzo nam miło :-)
Usuńproszę o info w jakiej temp. przygotować to danie dziekuję
OdpowiedzUsuń180C
UsuńIle dać przyprawy do kurczaka do mięsa ?
OdpowiedzUsuńokoło 3 łyżeczki :-)
UsuńBardzo dobre danie. Pomysł na wymieszanie ciepłych ziemniaków i kurczaka z roszponką u mnie dodatkowo z rukolą - rewelacyjne. Rukola nadała bardziej wyrazistego smaku. Dziękuję za inspirację.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń