6/11/2015

6/11/2015

Sernik z truskawkami i bitą śmietaną


Skład.

Ciasto:


  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko 
 Masa serowa:

  • 6 jaj
  • 1 kg sera białego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
Na wierzch:

  • około 50 dag świeżych truskawek
  • 300ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru


Zaczynamy.

Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut.
Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy około 50minut w temp. 180C. Po upieczeniu sernik studzimy.

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. 

Na zimny sernik wykładamy ubitą kremówkę, a na wierzch pokrojone na połówki truskawki.





11 komentarzy:

  1. Cudowny! Nie ma to jak sernik z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny sernik! Super dekoracja, taka elegancka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny :) Jest przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno mnie tu nie było, ale jak widzę nic się nie zmieniło. Nadal smacznie i ładnie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. witam a ten ser twarogowy moze byc z wiaderka czy typowy kostka i trzeba zmielic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. typowy w kostce (my używaliśmy własnego - robionego w domu), ten z wiaderka będzie zdecydowanie za rzadki

      Usuń