Przepis pochodzi stąd: FILMIK
Skład.
- opakowanie ciasta francuskiego
- 2 czerwone, niezbyt twarde jabłka
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki dżemu (my użyliśmy truskawkowego)
Zaczynamy.
Umyte jabłka kroimy na pół, wyjmujemy gniazda nasienne, a następnie kroimy je w bardzo cienkie plasterki.
Miskę napełniamy do połowy wysokości zimną wodą, wyciskamy do niej sok z cytryny i wrzucamy plasterki jabłek. Wkładamy do mikrofalówki na około 5 minut (woda powinna się lekko nagrzać, a plasterki jabłek stać się elastyczne). Odsączamy jabłka na sitku.
Ciasto francuskie wałkujemy, kroimy w paski. Smarujemy je dżemem, układamy na nim plasterki jabłek, posypujemy cynamonem i zwijamy tworząc ciasteczko- różę. Wkładamy do formy od muffinek i pieczemy w temp. 180C przez około 15-20minut.
Istotną sprawą przy przygotowaniu tych ciastek jest, aby użyć odpowiednich jabłek - nie mogą być zbyt twarde, gdyż podczas zwijania będą nam pękały. Druga kwestia - należy bardzo cienko rozwałkować ciasto francuskie, aby dopiekło nam się w środku. My pominęliśmy także mieszanie dżemu/ konfitury z wodą, ponieważ naszym zdaniem niepotrzebnie nawadnia ono ciasto i powoduje większe ryzyko jego niedopieczenia w środku.
Jakie piękne! Bardzo efektowne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńniedawno tez takie robilam :) piekne
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne:)
OdpowiedzUsuńPiękne są!
OdpowiedzUsuńPrezentacja jest wspaniała. To nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale też oka! :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :-) świetnie nadadzą się na przyjęcie, szczególnie jeśli chcemy zabłysnąć wśród gości ;-)
UsuńTez sie na nie czaje :) wyszly piekne!
OdpowiedzUsuńCóż za efekt:)
OdpowiedzUsuńWyglądają fantastycznie, na pewno są pyszne; )
OdpowiedzUsuńPiękne różyczki :)
OdpowiedzUsuńMuszę je w końcu zrobić :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;-)
Usuń