Skład.
- 2 1/2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 kostki masła, pokrojonego w kawałki
- 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
- 2 jajka, około 1/2 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru pudruokoło 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
Zaczynamy.
W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodajemy posiekane w kawałki masło i siekamy nożem/ ewentualnie palcami aby ciasto przybrało konsystencję grubych okruchów. Wówczas dodajemy do niego roztrzepane widelcem jajka, mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mleko i dodajemy rabarbar, całość wyrabiamy łyżką.
Następnie wykładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę, bardzo szybko zagniatamy, wałkujemy okrągły placek, który dzielimy jak pizzę na około 10 trójkątów i lekko je od siebie odsuwamy. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy w tej temp. aż do zrumienia ciasteczek, około 20minut.
Cukier puder i jogurt mieszamy ze sobą, cienkimi strużkami polewamy upieczone scones.
Brzmi pysznie a na zdjęciu wygląda po prostu cudnie!
OdpowiedzUsuńMiło nam to słyszeć ;-)
UsuńPrzepyszne scones :)
OdpowiedzUsuńScones uwielbiam, a z rabarbarem to już w ogóle<3
OdpowiedzUsuńScones jadłam,ale nie w rabarbarowej wersji:)
OdpowiedzUsuńPolecamy wypróbować ;-)
UsuńKocham te ciasteczka, ale z rabarbarem jeszcze ich nie próbowałem. Super pomysł ;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
UsuńTakie scones pasują mi jak najbardziej, poproszę! :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm pyszności ;)
OdpowiedzUsuń