6/02/2015

6/02/2015

Scones z rabarbarem





Skład.
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 kostki masła, pokrojonego w kawałki
  • 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
  • 2 jajka, około 1/2 szklanki mleka
  •  
Lukier:

  • 1/3 szklanki cukru pudru
    około 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
 
Zaczynamy.

W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Następnie dodajemy posiekane w kawałki masło i siekamy nożem/ ewentualnie palcami aby ciasto przybrało konsystencję grubych okruchów. Wówczas dodajemy do niego roztrzepane widelcem jajka, mieszamy drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy mleko i dodajemy rabarbar, całość wyrabiamy łyżką.
Następnie wykładamy na obficie podsypaną mąką stolnicę, bardzo szybko zagniatamy, wałkujemy okrągły placek, który dzielimy jak pizzę na około 10 trójkątów i lekko je od siebie odsuwamy. Wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika i pieczemy w tej temp. aż do zrumienia ciasteczek, około 20minut.

Cukier puder i jogurt mieszamy ze sobą, cienkimi strużkami polewamy upieczone scones.

 



10 komentarzy: