6/17/2015

6/17/2015

Pizza razowa z kurczakiem, oliwkami, mozarellą i świeżą rukolą





Skład 


Ciasto:
  • 20 dag mąki razowej, typ 2000
  • 10 dag mąki orkiszowej (można zastąpić mąką pszenną)
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru

Sos pomidorowy:
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 2 opakowania mozarelli
  • 25 dag piersi z kurczaka
  • ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka (u nas: pieprz, sól, papryka ostra i słodka)
  • 1 średniej wielkości cebula 
  • 1 czerwona papryka
  • kilka czarnych oliwek
  • rukola


Zaczynamy.

Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do wymieszanych mąk, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Mieszamy przecier pomidorowy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także przyprawy i dokładnie mieszamy.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy z niego okrągły placek, który smarujemy sosem i wykładamy na niego kolejno składniki: pokrojoną w paski paprykę, cebulę w piórkach, pokrojone w plasterki oliwki, i kurczaka w kawałkach, obtoczonego w przyprawach. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 200C piekarnika i pieczemy przez ok. 25minut. Około 5minut przed wyjęciem układamy na pizzy pokrojoną w plastry mozarellę, wstawiamy do piekarnika, aby się rozpuściła.
Gotową pizzę podajemy ze świeżą rukolą.




 

12 komentarzy: