Skład.
- 2 szklanki mąki orkiszowej (nie czubate; można zastąpić pszenną, typ 450)
- 1 szklanka mleka
- 2 dag drożdży
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki drobno pokrojonych, miękkich jabłek
- 1/2 szklanki pokrojonego rabarbaru (dobrze, aby był dojrzały - wówczas zmięknie podczas smażenia, jeżeli będzie jeszcze zielony - może być twardy i kwaśny)
Zaczynamy.
Drożdże, łyżeczkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, aby zaczyn podrósł. Mąkę przesiewamy do miski. Jajka ucieramy z cukrem. Masło topimy.
Do mąki dodajemy zaczyn, następnie jaja z cukrem, resztę ciepłego mleka, a na końcu stopione (nie gorące!) masło. Mieszamy ciasto drewnianą chochelką, dobrze je wybijamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Wówczas jabłka i rabarbar, ponownie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto na placki wykładamy łyżką na patelnię i smażymy na minimalnej ilości oleju.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Takie racuszki to smak mojego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńRacuchy z rabarbaem są rewelacyjne :D
OdpowiedzUsuńZgadza się ;-)
Usuńwyśmienite :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na bardzo leciutkie i delikatne:)smakowałyby mi:)
OdpowiedzUsuńTakie też są ;-)
UsuńU mnie to się tylko z jabłkiem jadło ;) Pysznie!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Polecamy tym razem dorzucić trochę rabarbaru - na pewno nie pożałujesz ;-)
Usuń