6/19/2015

6/19/2015

Drożdżowe racuszki z rabarbarem i jabłkiem









 Skład.
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (nie czubate; można zastąpić pszenną, typ 450) 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki drobno pokrojonych, miękkich jabłek
  • 1/2 szklanki pokrojonego rabarbaru (dobrze, aby był dojrzały - wówczas zmięknie podczas smażenia, jeżeli będzie jeszcze zielony - może być twardy i kwaśny)
 
Zaczynamy.
Drożdże, łyżeczkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, aby zaczyn podrósł. Mąkę przesiewamy do miski. Jajka ucieramy z cukrem. Masło topimy.
Do mąki dodajemy zaczyn, następnie jaja z cukrem, resztę ciepłego mleka, a na końcu stopione (nie gorące!) masło. Mieszamy ciasto drewnianą chochelką, dobrze je wybijamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Wówczas jabłka i rabarbar, ponownie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto na placki wykładamy łyżką na patelnię i smażymy na minimalnej ilości oleju.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.






8 komentarzy:

  1. Takie racuszki to smak mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuchy z rabarbaem są rewelacyjne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają na bardzo leciutkie i delikatne:)smakowałyby mi:)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie to się tylko z jabłkiem jadło ;) Pysznie!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecamy tym razem dorzucić trochę rabarbaru - na pewno nie pożałujesz ;-)

      Usuń