5/28/2015

5/28/2015

Pizza z salami, mozarellą i szparagami



Skład 

Ciasto:

  • 30 dag mąki orkiszowej (można zastąpić mąką pszenną)
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta cukru


Sos pomidorowy:

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku


Dodatki:
  • 2 opakowania mozarelli
  • 15 dag salami 
  • około 10-12 zielonych szparagów
  • 1 średniej wielkości cebula
  • opcjonalnie: roszponka

Zaczynamy.

Drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki, dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Mieszamy przecier pomidorowy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także przyprawy i dokładnie mieszamy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy z niego okrągły placek, który smarujemy sosem i wykładamy na niego salami, pokrojoną w plastry mozarellę, a także cebulę pokrojoną w piórka. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałą część, lekko skrapiamy oliwą i układamy je na wierzchu pizzy. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 200C piekarnika i pieczemy przez ok. 25minut.

Podajemy z sosem czosnkowym, wierzch możemy udekorować świeżą roszponką. 

 


6 komentarzy: