Skład
Ciasto:
- 30 dag mąki orkiszowej (można zastąpić mąką pszenną)
- 5 dag drożdży świeżych
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta cukru
Sos
pomidorowy:
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 1 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Dodatki:
- 2 opakowania mozarelli
- 15 dag salami
- około 10-12 zielonych szparagów
- 1 średniej wielkości cebula
- opcjonalnie: roszponka
Zaczynamy.
Drożdże rozpuszczamy w kilku
łyżkach ciepłej wody, odstawiamy je na chwilę. Następnie dodajemy do mąki,
dodajemy resztę składników i pozostałą wodę (również ciepłą), zagniatamy
ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
W tym czasie
przygotowujemy sos pomidorowy. Mieszamy przecier pomidorowy z ketchupem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a także przyprawy i dokładnie mieszamy.
Gdy
ciasto podwoi swoją objętość wałkujemy z niego okrągły placek, który smarujemy
sosem i wykładamy na niego salami, pokrojoną w plastry mozarellę, a także cebulę pokrojoną w piórka. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałą część, lekko skrapiamy oliwą i układamy je na wierzchu pizzy. Wstawiamy do nagrzanego do temp. 200C
piekarnika i pieczemy przez ok. 25minut.
Podajemy z sosem czosnkowym, wierzch możemy udekorować świeżą roszponką.
Genialnie wygląda ta pizza :) Zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPycha!:)
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńWidzę,że szparagowy sezon u Was w pełni:)
OdpowiedzUsuńDokładnie - korzystamy ;-)
UsuńBardzo ciekawy przepis! Nigdy nie jadłam pizzy ze szparagami! Muszę wypróbować ;)
OdpowiedzUsuń