5/29/2015

5/29/2015

Jajecznica z salami, awokado, szczypiorkiem i szparagami



Skład.
  • 3 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 1 awokado
  • około 8 plasterków salami
  • pęczek szczypiorku
  • około 10 szparagów
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ulubione pieczywo (u nas bagietka korzenna)

Zaczynamy.
Awokado kroimy na pół. Jedną połówkę kroimy na mniejsze kawałki. Drugą rozcieramy widelcem na pastę, dodajemy do niej sok z cytryny, sól i pieprz i tak powstałą pastą smarujemy kromki pieczywa.
Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze.
Salami kroimy na mniejsze kawałki, wsypujemy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła i lekko podsmażamy. Następnie wbijamy jajka, dodajemy sól i pieprz do smaku. Podsmażamy aż jajka się zetną, wówczas, dodajemy pokrojoną w kawałki połówkę awokado oraz drobno posiekany szczypiorek. 
Jajecznicę wykładamy na ugotowane szparagi, podajemy z bagietką i pastą z awokado.



7 komentarzy:

  1. Ależ smakowicie wygląda! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Jajecznica z tyloma dodatkami - muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jajecznicę z awokado już jadłam, ale do tego z salami? Wszystko przede mną! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale i tak realnie, że chciałoby się sięgnąć:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja mam pytanie - gdzie kupię taką patelnię ? :)

    OdpowiedzUsuń