5/26/2015

5/26/2015

Drożdżowe ciasto orkiszowe z truskawkami, rabarbarem i migdałami






Skład.

  • 50 dag mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1 szklanka pokrojonego rabarbaru
  • około 25 dag truskawek
  • 7 dag migdałów w płatkach

Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.

Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


Wyrośnięte ciasto równomiernie wykładamy na prostokątnej blaszce. Truskawki kroimy na pół i mieszamy z pokrojonym rabarbarem, po czym wysypujemy na wierzch ciasta, lekko dociskamy. Posypujemy migdałami w płatkach. Ciasto pieczemy w temp. 180C przez około 35minut. Po wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Rabarbarowa rewolucja Milion Smaków Truskawek - druga edycja

11 komentarzy:

  1. Pysznie! Dobrze, ze zjadlam przed chwila ostatni kawalek drozdzowego placka bo chyba rzucilabym sie na monitor :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda to ciasto! Zdrowe i pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super ciasto :) A zdjęcia, jak zwykle, przecudne :))

    OdpowiedzUsuń
  4. do bani przepis z błędami. .! !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanowny Anonimie! Jakich błędów dopatrzyłeś się w naszym przepisie? Literówki się zdarzają i przepraszamy za nie naszych Czytelników. Nie wpływają one jednak na wartość merytoryczną przepisu. Poza tym, jeśli już koniecznie masz parcie na "hejtowanie" może przynajmniej zdobyłbyś się na robienie tego ze spersonalizowanego profilu, a nie w sposób anonimowy?

      Usuń