Skład.
Ciasto na pierogi:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok.250-300ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy
- 2 żółtka
- szczypta soli
Farsz:
- 40 dag czerwonej soczewicy
- sok z 1/2 cytryny
- 3 listki laurowe
- 1 łyżka soli
- 1 średniej wielkości cebula
- po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 jajko
Zaczynamy.
Przygotowujemy farsz.
Soczewicę płuczemy (czerwonej nie trzeba moczyć). Do garnka wlewamy wodę (około 1 1/2 litra). Dodajemy do niej sól, sok z cytryny, listki laurowe i całość zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy soczewicę i gotujemy około 15 do 20minut (co jakiś czas sprawdzamy, aby soczewica nam się nie rozgotowała).
W tym czasie cebulkę bardzo drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do ugotowanej i odcedzonej soczewicy, dodajemy jajko, przyprawiamy paprykami w proszku i majerankiem i całość dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy ciasto na pierogi.
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, sól, oliwę i dodając stopniowo ciepłą wodę
zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka
chwil, owinięte w ściereczkę. Następnie ciasto wałkujemy, i wykrawamy z
niego kółka (można użyć szerokiej szklanki lub innego okrągłego
naczynia). Nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce farszu z soczewicy, dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej
wodzie, do momentu aż wypłynął na
wierzch.
Pierożki świetnie smakują podsmażone na patelni, z dodatkiem sosu czosnkowego. U nas pojawiły się dodatkowo w towarzystwie roszponki :-)
Ciekawe pierożki, do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo podoba mi się ten farsz, do wypróbowania, koniecznie; )
OdpowiedzUsuńPolecamy i zachęcamy:-)
Usuńto ja się wproszę dziś do Ciebie na obiad!
OdpowiedzUsuńZapraszam :-)
UsuńO proszę, a ja mam mąkę gryczaną i od kilku dni myślę, do czego by jej użyć. Nie jadłam nigdy pierogów w takim wydaniu, ale jestem pewna, że będą pyszne. Wyglądają wspaniale.
OdpowiedzUsuńBędą z pewnością :-)
UsuńCiekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuń