5/25/2015

5/25/2015

Gryczane pierożki z soczewicą





Skład.
Ciasto na pierogi:
  • 2 szklanki mąki gryczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ok.250-300ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
Farsz:
  • 40 dag czerwonej soczewicy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżka soli
  • 1 średniej wielkości cebula
  • po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 jajko

Zaczynamy.
Przygotowujemy farsz.
Soczewicę płuczemy (czerwonej nie trzeba moczyć). Do garnka wlewamy wodę (około 1 1/2 litra). Dodajemy do niej sól, sok z cytryny, listki laurowe i całość zagotowujemy. Do wrzątku wsypujemy soczewicę i gotujemy około 15 do 20minut (co jakiś czas sprawdzamy, aby soczewica nam się nie rozgotowała).
W tym czasie cebulkę bardzo drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Dodajemy do ugotowanej i odcedzonej soczewicy, dodajemy jajko, przyprawiamy paprykami w proszku i majerankiem i całość dokładnie mieszamy.
 
Przygotowujemy ciasto na pierogi. 
Mąki przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, sól, oliwę i dodając stopniowo ciepłą wodę zagniatamy ciasto (powinno być dość luźne). Odstawiamy je na kilka chwil, owinięte w ściereczkę. Następnie ciasto wałkujemy, i wykrawamy z niego kółka (można użyć szerokiej szklanki lub innego okrągłego naczynia). Nakładamy na nie miejscowo po łyżeczce farszu z soczewicy, dokładnie sklejamy brzegi. Gotowe pierożki gotujemy w osolonej wodzie, do momentu aż wypłynął na wierzch.

Pierożki świetnie smakują podsmażone na patelni, z dodatkiem sosu czosnkowego. U nas pojawiły się dodatkowo w towarzystwie roszponki :-)





8 komentarzy:

  1. Ciekawe pierożki, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo podoba mi się ten farsz, do wypróbowania, koniecznie; )

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja się wproszę dziś do Ciebie na obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. O proszę, a ja mam mąkę gryczaną i od kilku dni myślę, do czego by jej użyć. Nie jadłam nigdy pierogów w takim wydaniu, ale jestem pewna, że będą pyszne. Wyglądają wspaniale.

    OdpowiedzUsuń