5/04/2015

5/04/2015

Domowe pieguski






Skład.
  • 1 kostka miękkiego masła (my użyliśmy roślinnego)
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli
  • paczka kropelek czekoladowych


Zaczynamy.
Masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy jajko i miksujemy dalej (masło powinno być bardzo dobrze zmiksowane, aby nie "zważyło się" po dodaniu jajka).
Następnie do masy dodajemy szczyptę soli, mąkę i mieszamy łopatką. Dodajemy kropelki czekoladowe i ponownie mieszamy.
Z ciasta formujemy (najlepiej dłońmi) kulki, które lekko spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną i nieco rozpłyną się). Pieczemy około 15 minut w temp. 180C (aż nabiorą lekko złotego koloru).


Ciasteczka świetnie smakują także z dodatkiem rodzynek, ewentualnie orzechów.



15 komentarzy:

  1. Napakowane czekoladą, super! Uwielbiam domowe słodycze :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. i w tym momencie kupne Pieguski tracą na popycie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smakowite ciasteczka pełne piegów :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak wchodzę na twojego bloga ogarniają mnie pozytywne emocje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam te ciasteczka, a domowa wersja jest jeszcze lepsza!: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka muszą smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tymi ciasteczkami podbiliscie moje serce :) Uwielbiam pieguski :))

    OdpowiedzUsuń
  8. Cudne ciasteczka :) Będę robić! Czy kostka masła roślinnego też jest podana jako 200 g ??

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygladaja rewelacyjnie i wydaje sie niezwykle proste w przygotowaniu

    OdpowiedzUsuń