5/05/2015

5/05/2015

Makaron z otrębami w sosie śmietanowo-brokułowym z kurczakiem





Skład.
  • 30 dag makaronu z otrębami
  • 20 dag piersi z kurczaka
  • 200ml śmietany 18%
  • 7 dag tartego sera żółtego
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 1 nieduża cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zaczynamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, al dente. Brokuła rozdzielamy na małe różyczki, wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 4minuty (powinien być lekko twardy).  Odcedzamy i od razu hartujemy przelewając go zimną wodą, lub wkładając do naczynia z lodem (wówczas zatrzyma on intensywny, zielony kolor).

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem i podsmażamy na patelni  przez kilka minut.  Następnie wrzucamy na patelnię pokrojoną w kostkę cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy wraz z kurczakiem aż cebula się zeszkli. Wówczas dodajemy śmietanę, całość mieszamy. Na koniec wsypujemy tarty ser żółty i podgrzewamy do momentu aż ser się roztopi. Wówczas na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i różyczki brokuła, całość mieszamy.





9 komentarzy:

  1. Jak dla mnie - obiad idealny! Na pewno wykorzystam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, prościutkie danie. Bardzo chętnie zjadłabym taki obiadek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny obiad i smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy makaron, zjadłabym takiego obiadu :) Wygląda smakowicie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wszystko pyszne, wygląda na smakowite danie. No i expressowe, a w tygodniu tylko takich szukam:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis na lekkie danie. Kurczak wyglada bardzo soczyscie! :)

    OdpowiedzUsuń