4/30/2015

4/30/2015

Domowe batoniki Knoppers


Skład.

Krem mleczny:

  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 175 g miękkiego masła (my użyliśmy roślinnego)
  • 1 pełna szklanka mleka w proszku (polecamy mleko firmy OSM Siedlce tzw. Mleko Niebieskie - nie jest to lokowanie produktu, naszym szczerym zdaniem  jest ono po prostu najlepsze)

Krem czekoladowo-orzechowy:

  • 100 g masła (my użyliśmy roślinnego)
  • 160 g kremy orzechowego typu Nutella
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie, można je pominąć)
  • 1 szklanka orzechów laskowych

Ponadto:

  • 3 suche wafle 
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Zaczynamy.
Mleko i cukier gotujemy, po czym studzimy. Masło przeznaczone  na krem mleczny miksujemy aż powstanie z niego puszysta, biała masa. Wówczas stopniowo dodajemy do niego po łyżce zimnego mleka z cukrem i mleka w proszku. 

Orzechy wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika na około 10minut. Wyjmujemy na ściereczkę i pocieramy jeden o drugi tak, aby zeszła z nich skórka (nie musi być dokładnie). Następnie orzechy bardzo drobno siekamy.
Masło przeznaczone na krem czekoladowo-orzechowy także ubijamy na białą, puszystą masę, po czym dodajemy do niego stopniowo Nutellę i opcjonalnie kakao. Dodajemy orzechy i całość mieszamy.

Na pierwszy suchy wafel wykładamy krem czekoladowo-orzechowy, przykrywamy drugim waflem, wykładamy krem biały i przykrywamy ostatnim waflem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i smarujemy nią wierzch wafli. Całość wkładamy do lodówki na około 2 godziny (najlepiej ułożyć na płaskim spodzie, np. desce aby wafle nie odkształciły się). Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na mniejsze, kwadratowe batoniki.




18 komentarzy:

  1. Wow jakie piękne ci wyszły! Domowe słodycze są najlepsze :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewno pyszne i ciężko powiedzieć dość - ostatni kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe są na pewno lepsze od tych sklepowych, których nie jestem wielką fanką

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My właśnie bardzo lubimy Knoppersy, stąd też pomysł ich wykonania w domu. Smak mają niemal identyczny jak te ze sklepu, także może nie jest to wymarzony przepis dla Ciebie, skoro za nimi nie przepadasz, ale dla fanów Knoppersów to prawdziwa rewelacja ;-)

      Usuń
  4. Knoppersy darzę wielkim sentymentem i takie domowe "podróby" na pewno by mi posmakowały!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z całą pewnością, tym bardziej, że smak niewiele się różni od oryginału :-)

      Usuń
  5. Mój syn je uwielbia,obawiam się,że gdy zobaczy,że można je zrobić w domu,to się do Was wprowadzi:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe, jeśli zgodzi się na zmywanie naczyń po przygotowywaniu przez nas potraw to czemu nie :-D

      Usuń
    2. sześciolatka na zmywak? :)))))

      Usuń
  6. Wow, ale genialne są te batoniki! :)
    Oryginał przebiły ze sto razy! *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. UWIELBIAM :) Stale mam w planach zrobić i nie wiem dlaczego to odwlekam! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają ciekawie, jednak ja wolę iść na łatwiznę, bo wątpię, że dla mnie by takie wyszły. ;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyjdą na pewno - nic trudnego w nich nie ma, tylko trochę chęci i będziesz cieszyła się ich rewelacyjnym smakiem ;-)

      Usuń