4/23/2015

4/23/2015

Polędwiczka wieprzowa po chińsku




Skład.

  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • 1 papryka czerwona, zielona i żółta
  • 2 marchewki
  • kawałek imbiru (około 5cm)
  • kilka grzybków Mun
  • cebula
  • 2 zielone papryczki chilli
  • 150ml sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz


Zaczynamy.
Grzybki Mun zalewamy gorącą wodą i moczymy około 20minut. Następnie kroimy.
Sos sojowy, miód i sok z cytryny mieszamy razem. Polędwiczkę kroimy w plastry, wkładamy do miski z marynatą i odstawiamy na minimum 15-20 minut. 
Papryki, marchewki i imbir kroimy w słupki. Cebulę - w drobną kostkę. Na patelni (lub najlepiej na woku) rozgrzewamy olej i wrzucamy wszystkie warzywa, pokrojone grzybki Mun, bardzo drobno posiekaną papryczkę chilli, solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy przez około 15-20minut aż warzywa zmiękną. Wówczas wykładamy na wok/ lub patelnię polędwiczkę wraz z całą marynatą i smażymy ponownie do uzyskania ulubionego rodzaju wysmażenia mięsa - nasz polędwiczka smażyła się po około 2-3 minuty z dwóch stron, wówczas mięso pozostaje najbardziej soczyste.
Tak przygotowaną polędwiczkę podajemy z ryżem



3 komentarze:

  1. Wygląda fantastyczne, musi świetnie smakować. Na pewno skusiłabym się na takie mięcho: )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polędwiczka sama w sobie jest przepysznym mięsem, a w takiej chińskiej oprawie smakuje naprawdę bosko ;-)

      Usuń
  2. Smakowicie wygląda ta polędwiczka :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń