4/26/2015

4/26/2015

Orkiszowa owsianka z karmelizowaną gruszką, grejpfrutem i orzechami




Skład.
  • 1/2 szklanki płatków orkiszowych
  • 1 1/2 szklanki mleka 
  • 1/2 grejpfruta
  • 1 niezbyt twarda gruszka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich

Zaczynamy.  Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy płatki i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Gruszkę obieramy, kroimy na mniejsze cząstki. Masło rozpuszczamy na patelni, dorzucamy pokrojoną gruszkę i cukier, i karmelizujemy.
Ugotowaną owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzchu kładziemy karmelizowaną gruszkę, a także cząstki obranego i pozbawionego błonek grejpfruta. Posypujemy orzechami włoskimi.




6 komentarzy:

  1. Ja też chcę takie śniadanko:) w zamian oferuję chlebuś ziarnisty domowej roboty-to co?deal? :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. to się nazywa pożywne i pyszne śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne śniadanie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. te kolory są bajeczne! Piękne zdjęcie prostej potrawy :)

    OdpowiedzUsuń