Skład.
- 800g piersi z indyka
- 3 nie twarde jabłka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki miodu
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 łyżka ziół prowansalskich
Zaczynamy.
Sos sojowy, miód, sok z cytryny i bardzo drobno posiekaną
papryczkę chili mieszamy ze sobą tworząc marynatę. Pierś z indyka kroimy na pół
(my podzieliliśmy pierś na dwie części krojąc ją wzdłuż), lekko rozbijamy, posypujemy ziołami prowansalskimi i odkładamy
do marynaty na godzinę. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na mniejsze
cząstki. Po godzinie wyjmujemy indyka z
marynaty, w środek wkładamy cząstki 2 jabłek, zawijamy i związujemy sznurkami (my zrobiliśmy dwie rolady). Mięso wkładamy do naczynia
żaroodpornego, polewamy marynatą, układając obok rolad pozostałe jabłko. Całość
pieczemy w 180 stopniach około 45 minut, cały czas polewając marynatą z
jabłkami (co 10-15 minut). Indyka podajemy pokrojonego w plastry, wraz z
cząstkami jabłek, które piekły się obok.
Wspaniale i bardzo apetycznie prezentuje się ten indyk :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl