4/19/2015

4/19/2015

Faszerowane bakłażany ze szparagami





  • 2 bakłażany
  • 500g  mięsa mielonego
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 10 ciemnych oliwek
  • 1/2 słoika marynowanych szparagów
  • 1 cytryna
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 125 g mozzarelli
  • 100g sera żółtego w kostce
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier


Zaczynamy.

Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy w kostkę od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry). Bakłażany układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i pieprzem, macerujemy wyciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek (lub czosnkową oliwą z oliwek, oczywiście domowej roboty :) ). Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy bakłażany  na 30 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę podsmażamy razem z pozostałym czosnkiem na oliwie. Dodajemy mięso i smażymy je kilka minut. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową, i pokrojone w talarki oliwki. Sos gotujemy do uzyskania odpowiedniej (gęstej) konsystencji dodając cukier do smaku. Po odparowaniu sosu, studzimy go i dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarelle, pokrojone w paski szparagi oraz ścieramy skórkę z cytryny i całość delikatnie mieszamy. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, dodajemy do sosu, ponownie delikatnie mieszając. Wydrylowane bakłażany faszerujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. 









7 komentarzy:

  1. Coś się bakłażanowo zrobiło,bo i u Was,u mnie i na kilku innych blogach też dziś bakłażany:)mam więc w czym wybierać:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo tak, danie zdecydowanie dla mnie. Uwielbiam mięso mielone i bakłażany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam baklazany! Tak bardzo, ze moglabym jesc je codziennie :) Pyszna wersja.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają smakowicie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń