4/20/2015

4/20/2015

Drożdżowe, orkiszowe racuszki z karmelizowaną gruszką i orzechami laskowymi



 Skład.
  • 2 szklanki mąki orkiszowej (nie czubate; można zastąpić pszenną, typ 450) 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych 

  • 2 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka brązowego cukru  

Zaczynamy.
Drożdże, łyżeczkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, aby zaczyn podrósł. Mąkę przesiewamy do miski. Jajka ucieramy z cukrem. Masło topimy.
Do mąki dodajemy zaczyn, następnie jaja z cukrem, resztę ciepłego mleka, a na końcu stopione (nie gorące!) masło. Mieszamy ciasto drewnianą chochelką, dobrze je wybijamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Wówczas dodajemy do masy orzechy laskowe, pokrojoną na dość drobne kawałki 1 gruszkę, ponownie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Drugą gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy na mniejsze części. Smażymy na maśle z obydwu stron, aż nabierze złotego koloru. Wówczas wsypujemy cukier, mieszamy dokładnie aż cukier się rozpuści. 
Wyrośnięte ciasto na placki wykładamy łyżką na patelnię i smażymy na minimalnej ilości oleju. Układamy je jeden na drugim, w piramidę. Na wierzchu kładziemy karmelizowane gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.




13 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja:-) Za racuchy dałabym się pokroić. I muszę spróbować na mące orkiszowej:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąką orkiszowa świetnie sprawdza się w placuszkach - przetestowaliśmy i zdecydowanie polecamy ;-)

      Usuń
  2. Idealne :) Zdecydowanie za rzadko robię racuszki/placuszki a u Was tyle wspaniałych propozycji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszamy do wypróbowywania, my placuszki uwielbiamy i wszelkie wariacje na ich temat ;-)

      Usuń
  3. Fantastycznie wyglądają, zjadłabym ze smakiem :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, ze jestem po sniadaniu bo pewnie rzucilabym sie na monitor :) Wygladaja wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne racuszki, chętnie zjadłabym je na śniadanie;)
    Dzisiaj znów zachwycam się twoimi idealnymi zdjęciami!

    OdpowiedzUsuń
  6. placuszki wygladaja baaardzo smacznie. tylko tych drozdzy jakos duzo sie wydaje... nie sa za drozdzowe?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że ilość drożdży jest ok, ale jeżeli wolisz, z pewnością można ją trochę zmniejszyć :-)

      Usuń
  7. Witam,
    a można zamiast cukru dać miód ? Czy zaczyn nie urośnie ?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie próbowaliśmy na miodzie :-( zastanawiam się właśnie czy zaczyn urośnie - wydaje mi się, że tak, ale jeśli wypróbujesz ten sposób, będziemy wdzięczni jeśli podzielisz się z nami wiadomością czy się udały :-)
      Pozdrawiamy serdecznie! :-)

      Usuń