Skład.
- 2 szklanki mąki orkiszowej (nie czubate; można zastąpić pszenną, typ 450)
- 1 szklanka mleka
- 2 dag drożdży
- 5 dag masła
- 2 jajka
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- 2 gruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Zaczynamy.
Drożdże, łyżeczkę cukru i pół szklanki ciepłego mleka dokładnie mieszamy i odstawiamy na kilka minut pod przykryciem, aby zaczyn podrósł. Mąkę przesiewamy do miski. Jajka ucieramy z cukrem. Masło topimy.
Do mąki dodajemy zaczyn, następnie jaja z cukrem, resztę ciepłego mleka, a na końcu stopione (nie gorące!) masło. Mieszamy ciasto drewnianą chochelką, dobrze je wybijamy, aż na powierzchni ukażą się pęcherzyki powietrza. Wówczas dodajemy do masy orzechy laskowe, pokrojoną na dość drobne kawałki 1 gruszkę, ponownie mieszamy. Przykrywamy i pozostawiamy na kilka minut do wyrośnięcia.
Drugą gruszkę obieramy ze skórki, kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne, po czym kroimy na mniejsze części. Smażymy na maśle z obydwu stron, aż nabierze złotego koloru. Wówczas wsypujemy cukier, mieszamy dokładnie aż cukier się rozpuści.
Wyrośnięte ciasto na placki wykładamy łyżką na patelnię i smażymy na minimalnej ilości oleju. Układamy je jeden na drugim, w piramidę. Na wierzchu kładziemy karmelizowane gruszki i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Pyszna propozycja:-) Za racuchy dałabym się pokroić. I muszę spróbować na mące orkiszowej:-)
OdpowiedzUsuńMąką orkiszowa świetnie sprawdza się w placuszkach - przetestowaliśmy i zdecydowanie polecamy ;-)
UsuńIdealne :) Zdecydowanie za rzadko robię racuszki/placuszki a u Was tyle wspaniałych propozycji!
OdpowiedzUsuńZapraszamy do wypróbowywania, my placuszki uwielbiamy i wszelkie wariacje na ich temat ;-)
UsuńFantastycznie wyglądają, zjadłabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Dobrze, ze jestem po sniadaniu bo pewnie rzucilabym sie na monitor :) Wygladaja wspaniale.
OdpowiedzUsuń:-D dziękujemy ;-)
UsuńŚwietne racuszki, chętnie zjadłabym je na śniadanie;)
OdpowiedzUsuńDzisiaj znów zachwycam się twoimi idealnymi zdjęciami!
To bardzo miłe, dziękujemy :-)
Usuńplacuszki wygladaja baaardzo smacznie. tylko tych drozdzy jakos duzo sie wydaje... nie sa za drozdzowe?:)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że ilość drożdży jest ok, ale jeżeli wolisz, z pewnością można ją trochę zmniejszyć :-)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńa można zamiast cukru dać miód ? Czy zaczyn nie urośnie ?
Pozdrawiam :)
Niestety nie próbowaliśmy na miodzie :-( zastanawiam się właśnie czy zaczyn urośnie - wydaje mi się, że tak, ale jeśli wypróbujesz ten sposób, będziemy wdzięczni jeśli podzielisz się z nami wiadomością czy się udały :-)
UsuńPozdrawiamy serdecznie! :-)