Skład.
Biszkopt:
- 8 jajek
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu (opcjonalnie)
- 3 łyżki kakao
- 1 kg sera twarogowego z wiaderka
- 1 tabliczka białej czekolady
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wody
Ponadto:
- 1 opakowanie ptasiego mleczka
- 1 czekolada deserowa
- 200ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 2 łyżki cukru pudru
Zaczynamy.
Białka
oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia,
odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym dodajemy
do nich żółtka z proszkiem do pieczenia (powinny w tym czasie trochę
podrosnąć). Mieszamy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i kakao, a
także opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy rózgą (nie
miksujemy!). 3/4 ciasta wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180C przez około
45minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Zimny biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Pozostałe ciasto przelewamy do mniejszej tortownicy i postępujemy z nim dokładnie tak samo.
Przygotowujemy krem serowo-czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą żelatynę, znów miksujemy.
Kilka czekoladek ptasiego mleczka odkładamy do dekoracji (około 10sztuk). Na zimny biszkopt (z większej tortownicy) wykładamy łyżkę masy serowej, rozprowadzamy ją na całości. Następnie układamy ptasie mleczko (najlepiej dookoła biszkoptu, tworząc wewnątrz 3 coraz mniejsze kółka). Przykrywamy masą serową (wciskamy ją także pomiędzy ptasie mleczko), przykrywamy drugim biszkoptem z większej tortownicy. Następnie na wierzch ciasta kładziemy mniejszy biszkopt i postępujemy tak samo: kładziemy łyżkę masy serowej, układamy ptasie mleczko, przykrywamy pozostałą masą serową i przykrywamy drugim mniejszym biszkoptem. Tort wstawiamy do lodówki na około godzinę aby stężał.
Po tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder. Smarujemy nią wierzch i boki tortu. Na wierzchu układamy odłożone wcześniej ptasie mleczko. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, cienkimi strużkami dekorujemy cały tort.
Udekorowane ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny aby dobrze stężało.
Piękności! Cudowny krem!
OdpowiedzUsuńPiękny :) podoba mi się całość, ale szczególnie zainteresował mnie ten krem serowy! Będę musiała wypróbować!
OdpowiedzUsuńZachęcamy do tego ;-)
UsuńZjawiskowo wygląda ten tort! Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Łał! Rozpustny ten Wasz tort! Dla mnie rewelacja ;)
OdpowiedzUsuńale cudo!
OdpowiedzUsuńI piękny i zaskakująco ciekawy pomysł na krem:)
OdpowiedzUsuńWow! Ale robi wrażenie! Piękny pomysł, świetny efekt i napewno pychotka! Zapraszam Cię do wspólnej obserwacji;) Co Ty na to?:)
OdpowiedzUsuńTort wygląda jak wyniesiony z najlepszej cukierni!;)
OdpowiedzUsuńDziękujemy za tak pochlebny komplement ;-)
UsuńRozpusta x milion; D
OdpowiedzUsuń:-D
UsuńWow, niesamowity!
OdpowiedzUsuńpiękny, jak góra lodowa :)
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest ;-)
UsuńNo no, to sie nazywa tort! Zachwycajaco pyszny musi byc :)
OdpowiedzUsuńZjawiskowy tort !!!!!
OdpowiedzUsuńAleż ten tort zjawiskowo wygląda! *.*
OdpowiedzUsuńPo prostu poezja! :)
No, kochany! Poszalałeś :D
OdpowiedzUsuńna maxa :-D
Usuń