4/21/2015

4/21/2015

Tort z ptasim mleczkiem





Skład.

Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu (opcjonalnie)
  • 3 łyżki kakao
 
Na serowy krem:

  • 1 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wody

Ponadto:
  • 1 opakowanie ptasiego mleczka
  • 1 czekolada deserowa
  • 200ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru


Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym  dodajemy do nich żółtka z proszkiem do pieczenia (powinny w tym czasie trochę podrosnąć).  Mieszamy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i kakao, a także opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy rózgą (nie miksujemy!). 3/4 ciasta wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180C przez około 45minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Zimny biszkopt kroimy wzdłuż na pół. Pozostałe ciasto przelewamy do mniejszej tortownicy i postępujemy z nim dokładnie tak samo.

Przygotowujemy  krem serowo-czekoladowy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, studzimy. Serek przekładamy do miski, dodajemy do niego cukier puder. Miksujemy. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą żelatynę, znów miksujemy.  

Kilka czekoladek ptasiego mleczka odkładamy do dekoracji (około 10sztuk). Na zimny biszkopt (z większej tortownicy) wykładamy łyżkę masy serowej, rozprowadzamy ją na całości. Następnie układamy ptasie mleczko (najlepiej dookoła biszkoptu, tworząc wewnątrz 3 coraz mniejsze kółka). Przykrywamy masą serową (wciskamy ją także pomiędzy ptasie mleczko), przykrywamy drugim biszkoptem z większej tortownicy. Następnie na wierzch ciasta kładziemy mniejszy biszkopt i postępujemy tak samo: kładziemy łyżkę masy serowej, układamy ptasie mleczko, przykrywamy pozostałą masą serową i przykrywamy drugim mniejszym biszkoptem. Tort wstawiamy do lodówki na około godzinę aby stężał.

Po tym czasie ubijamy kremówkę, na koniec dodajemy cukier puder. Smarujemy nią wierzch i boki tortu. Na wierzchu układamy odłożone wcześniej ptasie mleczko. Czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, cienkimi strużkami dekorujemy cały tort.
Udekorowane ciasto ponownie wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny aby dobrze stężało.









20 komentarzy:

  1. Piękny :) podoba mi się całość, ale szczególnie zainteresował mnie ten krem serowy! Będę musiała wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjawiskowo wygląda ten tort! Rewelacja :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał! Rozpustny ten Wasz tort! Dla mnie rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. I piękny i zaskakująco ciekawy pomysł na krem:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ale robi wrażenie! Piękny pomysł, świetny efekt i napewno pychotka! Zapraszam Cię do wspólnej obserwacji;) Co Ty na to?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tort wygląda jak wyniesiony z najlepszej cukierni!;)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny, jak góra lodowa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. No no, to sie nazywa tort! Zachwycajaco pyszny musi byc :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ ten tort zjawiskowo wygląda! *.*
    Po prostu poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. No, kochany! Poszalałeś :D

    OdpowiedzUsuń