- 2 bakłażany
- 500g mięsa mielonego
- 500 ml passaty pomidorowej
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 10 ciemnych oliwek
- 1/2 słoika marynowanych szparagów
- 1 cytryna
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 125 g mozzarelli
- 100g sera żółtego w kostce
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, cukier
Zaczynamy.
Umyte bakłażany kroimy wzdłuż na pół i nacinamy w
kostkę od strony miąższu (tak, by nie przeciąć skóry). Bakłażany układamy na
blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, doprawiamy je solą i pieprzem, macerujemy
wyciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek (lub czosnkową oliwą z oliwek, oczywiście domowej roboty :) ).
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy bakłażany na 30 minut. Pokrojoną w kostkę cebulę i
paprykę podsmażamy razem z pozostałym czosnkiem na oliwie. Dodajemy mięso i
smażymy je kilka minut. Po tym czasie dodajemy passatę pomidorową, i pokrojone
w talarki oliwki. Sos gotujemy do uzyskania odpowiedniej (gęstej) konsystencji
dodając cukier do smaku. Po odparowaniu sosu, studzimy go i dodajemy pokrojoną
w kostkę mozzarelle, pokrojone w paski szparagi oraz ścieramy skórkę z cytryny
i całość delikatnie mieszamy. Z upieczonych bakłażanów wybieramy łyżką miąższ, dodajemy
do sosu, ponownie delikatnie mieszając. Wydrylowane bakłażany faszerujemy
sosem, posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do
180 stopni na 20 minut.
Coś się bakłażanowo zrobiło,bo i u Was,u mnie i na kilku innych blogach też dziś bakłażany:)mam więc w czym wybierać:)
OdpowiedzUsuńBakłażany podbiły blogosferę ;-)
Usuńsmakowicie to wygląda :)
OdpowiedzUsuńDanie idealne dla mnie<3
OdpowiedzUsuńOoo tak, danie zdecydowanie dla mnie. Uwielbiam mięso mielone i bakłażany :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam baklazany! Tak bardzo, ze moglabym jesc je codziennie :) Pyszna wersja.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl