3/11/2015

3/11/2015

Kakaowe rogaliki z kremem orzechowym









Skład.
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  •  krem orzechowy typu Nutella do nadziewania
  • szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • tabliczka białej czekolady


Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
 

 Z wyrośniętego ciasta formujemy rogaliki (my wałkowaliśmy placki, które dzieliliśmy na trójkąty, smarowaliśmy kremem a następnie zwijaliśmy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180C przez około 20minut (nie pieczemy zbyt długo, ponieważ zrobią się twarde).

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Cienkimi strużkami polewamy ostygnięte rogaliki po czym posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.







Pieczemy słodkie drożdżówki

12 komentarzy: