3/12/2015

3/12/2015

Sernik bananowo-karmelowo-śmietanowy





Skład.

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko 
 Masa serowa:

  • 6 jaj
  • 1 kg sera białego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szklanki cukru
Na wierzch:
  • 1/2 szklanki sosu karmelowego (przepis tutaj) - można zastąpić kajmakiem powstałym z gotowanego mleka skondensowanego
  • 4 banany 
  • 300ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki startej na tarce czekolady deserowej



Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z 1/3 szklanki cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Biała ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wykładamy nim blaszkę i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut.

Na podpieczone kruche ciasto wykładamy masę serową, wyrównujemy. Pieczemy około 50minut w temp. 180C. Po upieczeniu sernik studzimy.


Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. 
Na wierzch ostudzonego sernika wylewamy karmel i równomiernie rozprowadzamy. Następnie układamy pokrojone w plasterki banany. Na nie wykładamy kremówkę, a wierzch posypujemy tartą czekoladą.






12 komentarzy: