3/13/2015

3/13/2015

Pieczone jabłka z ryżem i cynamonem



 


Skład.
  • 4 dojrzałe jabłka, najlepiej niezbyt twarda odmiana np. szara reneta 
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 1/2 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka cynamonu


Zaczynamy.
Ryż gotujemy na mleku wraz z cukrem i cynamonem, aż zmięknie i stanie się gęsty.
Jabłkom odcinamy "czapeczkę" i wydrążamy ze środka gniazdo nasienne. Każde nadziewamy gotowanym ryżem. Przykrywamy czapeczką, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy przez około 15minut (w zależności od tego, jak twarde są jabłka, których użyliśmy).




9 komentarzy:

  1. Zdecydowanie zjadłabym takie jabłko, musi być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowny deser, zawsze sobie taki robię gdy dopada mnie kiepski humor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy na jesienną chandrę i inne deszczowe i zimne dni ;-)

      Usuń
  3. U mnie dziś również jabłka i ryż, tylko w nieco innym wydaniu :) Smaczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszne jabłko i z niespodzianką :) Do dobrej książki w taki dzień jak dzisiaj to wymarzone połączenie :)

    OdpowiedzUsuń