Skład.
- 4 dojrzałe jabłka, najlepiej niezbyt twarda odmiana np. szara reneta
- 3/4 szklanki ryżu
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Zaczynamy.
Ryż gotujemy na mleku wraz z cukrem i cynamonem, aż zmięknie i stanie się gęsty.
Jabłkom odcinamy "czapeczkę" i wydrążamy ze środka gniazdo nasienne. Każde nadziewamy gotowanym ryżem. Przykrywamy czapeczką, układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C, pieczemy przez około 15minut (w zależności od tego, jak twarde są jabłka, których użyliśmy).
Zdecydowanie zjadłabym takie jabłko, musi być przepyszne!
OdpowiedzUsuńcudowny deser, zawsze sobie taki robię gdy dopada mnie kiepski humor :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy na jesienną chandrę i inne deszczowe i zimne dni ;-)
UsuńU mnie dziś również jabłka i ryż, tylko w nieco innym wydaniu :) Smaczne połączenie :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze ;-)
UsuńBardzo pyszne jabłko i z niespodzianką :) Do dobrej książki w taki dzień jak dzisiaj to wymarzone połączenie :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, wymarzony zestaw ;-)
UsuńWspaniale podany deser!
OdpowiedzUsuńDziękujemy ;-)
Usuń