Skład.
Ciasto:
- 1 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka margaryny/masła
- 1 jajko
- 3 jaja
- 50 dag sera białego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki cukru
- 20 dag orzechów laskowych
- 1 1/2 tabliczki czekolady deserowej
Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i
posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym
wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z połową cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim posmarowane uprzednio masłem foremki do tartaletek i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 5 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy masę serową i ponownie zapiekamy przez około 20minut.
Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. Orzechy wykładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 5-7minut. Wyjmujemy i wysypujemy na ściereczkę, pocierając orzechami przez ściereczkę pozbędziemy się z nich skórki.
Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią wierzch tartaletek, po czym układamy kilka orzechów laskowych.
Doskonałe na niedzielne popołudnie do kawki:)
OdpowiedzUsuńOj tak ;-)
UsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńOj, umiesz piec... ;)
OdpowiedzUsuńStaramy się ;-)
UsuńU'lala! Wyglądają obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i rozpustnie, takie przepisy lubię najbardziej: ))
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie - zjadłabym:)
OdpowiedzUsuńZachwycające maleństwa :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niezwykle elegancko :)
Dziękujemy ;-)
UsuńPrzepiękne ciastka i zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuń