3/15/2015

3/15/2015

Tartaletki serowe z prażonymi orzechami laskowymi









Skład.

Ciasto:
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka margaryny/masła
  • 1 jajko 
 Masa serowa:

  • 3 jaja
  • 50 dag sera białego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 20 dag orzechów laskowych
  • 1 1/2 tabliczki czekolady deserowej
 

Zaczynamy.
Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jajek, cukru pudru, kakao i posiekanej nożem margaryny energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny.

W tym czasie przygotowujemy masę serową. Ser z masłem mielimy przez maszynkę lub praskę. Żółtka ubijamy z połową cukru, następnie dodajemy do nich po trosze zmielony ser z masłem. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą resztę cukru. Łączymy je z serem. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim posmarowane uprzednio masłem foremki do tartaletek i nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 5 minut.

Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy masę serową i ponownie zapiekamy przez około 20minut.


Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy. Orzechy wykładamy na blaszkę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 5-7minut. Wyjmujemy i wysypujemy na ściereczkę, pocierając orzechami przez ściereczkę pozbędziemy się z nich skórki.

Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy nią wierzch tartaletek, po czym układamy kilka orzechów laskowych.










12 komentarzy: