Skład.
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- krem orzechowy typu Nutella do nadziewania
- szklanka posiekanych orzechów laskowych
- tabliczka białej czekolady
Zaczynamy.
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajka mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Z wyrośniętego ciasta formujemy rogaliki (my wałkowaliśmy placki, które dzieliliśmy na trójkąty, smarowaliśmy kremem a następnie zwijaliśmy). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180C przez około 20minut (nie pieczemy zbyt długo, ponieważ zrobią się twarde).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Cienkimi strużkami polewamy ostygnięte rogaliki po czym posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Rogale po mistrzowsku :)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
UsuńOch kradnę kilka :) akurat piję kawę - coś słodkiego musi być :)
OdpowiedzUsuńIdealnie się z nią skomponują ;-) Smacznego! ;-)
Usuńod rano nic nie jadłam,,a tu takie pyszności,,no nie...! :)
OdpowiedzUsuńMmmy...bardzo apetycznie się prezentują ! :)
OdpowiedzUsuńJezuuu to musi być niebo w gębie! :)
OdpowiedzUsuńcudowne!
OdpowiedzUsuńŚlinianki mi zwariowały! Cudne te rogaliki <3
OdpowiedzUsuńPiękne te twoje rogaliki! <3 Muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie wiem, jak to zrobiłeś (tj wiem), ale te rogaliki są fenomenalne!
OdpowiedzUsuńSmakowite z orzeszkami...
OdpowiedzUsuń