Skład.
- 40 dag schabu bez kości
- 1 cebula
- 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 2 litry bulionu warzywno-mięsnego (ewentualnie 2 litry wody i 2 kostki rosołowe)
- 2 marchewki
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 2 szklanki ryżu
- sól, pieprz, szczypta papryki ostrej i słodkiej
Zaczynamy.
Schab kroimy na mniejsze kawałki,posypujemy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Cebulę kroimy w kostkę i wraz z mięsem wrzucamy na patelnię. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli a mięso nabierze brązowego koloru i lekko zmięknie. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i marchewkę. Zalewamy bulionem i całość gotujemy około 30-40minut (aż mięso zmięknie). Następnie dodajemy przecier, ponownie zagotowujemy, solimy i pieprzymy do smaku.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 15minut. Wykładamy na talerz, zalewamy zupą. Wierzch możemy udekorować listkami bazylii.
Mniam, uwielbiam pomidorowke. I to koniecznie z ryzem :) A do emaliowanych kubkow (naczyn w ogole) mam wielka slabosc ;)
OdpowiedzUsuńMy także, takie emaliowane naczynia mają swój urok ;-)
Usuńpomidorowa z ryżem rulezzz;)
OdpowiedzUsuńhaha, dokładnie ;-)
UsuńZdecydowanie najlepsza zupa :) W dodatku tak super się prezentuje:) Teraz by się taka zupka przydała!
OdpowiedzUsuńNa zimowy obiad najlepsza ;-)
Usuńemaliowane kubki są cudowne <3 przepis oczywiście też :D
OdpowiedzUsuńtaka zupka to 100% smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMasz 100% rację ;-)
UsuńNiektórzy twierdzą, że zupa pomidorowa z ryżem to trauma z dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńMy zawsze bardzo ją lubiłyśmy ale warunek był jeden. Musi być zrobiona z domowego przecieru pomidorowego a nie jakieś dziwne coś z paczki z koncentratem ze słoiczka.
"Pomidorowa,przynajmniej dobra"cytując za mamą Adasia M.:)))
OdpowiedzUsuńp.s.super kubek,zazdraszczam:)))
najlepszy na świecie klasyk- pomidorówka z ryżem!
OdpowiedzUsuńZ ryżem to moja ulubiona :) Mniam!
OdpowiedzUsuń