2/05/2015

2/05/2015

Zupa pomidorowa z ryżem





Skład.
  • 40 dag schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 2 litry bulionu warzywno-mięsnego (ewentualnie 2 litry wody i 2 kostki rosołowe)
  • 2 marchewki
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • 2 szklanki ryżu
  • sól, pieprz, szczypta papryki ostrej i słodkiej


Zaczynamy.
Schab kroimy na mniejsze kawałki,posypujemy solą, pieprzem i paprykami w proszku. Cebulę kroimy w kostkę i wraz z mięsem wrzucamy na patelnię. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli a mięso nabierze brązowego koloru i lekko zmięknie. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem, wrzucamy pieprz, ziele angielskie, listki laurowe i marchewkę. Zalewamy bulionem i całość gotujemy około 30-40minut (aż mięso zmięknie). Następnie  dodajemy przecier, ponownie zagotowujemy, solimy i pieprzymy do smaku.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez około 15minut. Wykładamy na talerz, zalewamy zupą. Wierzch możemy udekorować listkami bazylii.



13 komentarzy:

  1. Mniam, uwielbiam pomidorowke. I to koniecznie z ryzem :) A do emaliowanych kubkow (naczyn w ogole) mam wielka slabosc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My także, takie emaliowane naczynia mają swój urok ;-)

      Usuń
  2. pomidorowa z ryżem rulezzz;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie najlepsza zupa :) W dodatku tak super się prezentuje:) Teraz by się taka zupka przydała!

    OdpowiedzUsuń
  4. emaliowane kubki są cudowne <3 przepis oczywiście też :D

    OdpowiedzUsuń
  5. taka zupka to 100% smak dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niektórzy twierdzą, że zupa pomidorowa z ryżem to trauma z dzieciństwa.
    My zawsze bardzo ją lubiłyśmy ale warunek był jeden. Musi być zrobiona z domowego przecieru pomidorowego a nie jakieś dziwne coś z paczki z koncentratem ze słoiczka.

    OdpowiedzUsuń
  7. "Pomidorowa,przynajmniej dobra"cytując za mamą Adasia M.:)))
    p.s.super kubek,zazdraszczam:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. najlepszy na świecie klasyk- pomidorówka z ryżem!

    OdpowiedzUsuń